«Σοκαριστική είναι η αύξηση των ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω του κορονοϊού!
Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010, οπότε και λειτούργησε το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κοκαΐνης αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα!
Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, τονίζει πως η ψυχολογική πίεση και ο εγκλεισμός είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών από τους Έλληνες.»
Η διάδοση των ναρκωτικών στους νέους έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας και είναι ίσως και ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις σύγχρονες νεοταξικές κοινωνίες.
Ο σύλλογος μας από την αρχή της ίδρυσης του επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας αποφασίστηκε να εντείνουμε τις ενημερωτικές δράσεις κατά των ναρκωτικών.
Με δεδομένο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, κλιμάκιο του συλλόγου μας βρέθηκε αυτές τις ημέρες σε νεανικά στέκια της Θεσσαλονίκης κολλώντας αυτοκόλλητα κατά των ναρκωτικών.
Είχε προηγηθεί ενημερωτική ομιλία στα γραφεία του συλλόγου μας προς γονείς και νεαρούς συναγωνιστές.
Σίγουρα η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν είναι τόσο απλό θέμα.
Θέλοντας να ενημερώσουμε τους φίλους και τα μέλη που διαβάζουν το ιστολόγιο μας θα
αναδημοσιεύσουμε ένα άρθρο από το OASIS - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ (δείτε το άρθρο εδώ )
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
(Άρθρο του κ. Δαμιανού Δουίτση – Ιδρυτή και Συμβούλου Απεξάρτησης του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «Όασις»).
Ναρκομανής είναι ο άνθρωπος που διακατέχεται από την εμμονή να κάνει χρήση, μια εμμονή τόσο δυνατή που τον οδηγεί καταναγκαστικά (ακόμη κι όταν δηλώνει ότι δε θέλει άλλο) να προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του. Δεν υπολογίζει συνέπειες στην οικογένεια, στη δουλειά, στο κοινωνικό περίγυρο, στη φιλία, στον έρωτα. Οι ορατοί κίνδυνοι για την αξιοπρέπεια, την υγεία, την ελευθερία, ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, δεν τον σταματούν.
Το 70% των χρηστών ξεκινούν πριν την ενηλικίωση.
Ναρκομανείς είναι και άνδρες και γυναίκες, ανήκουν σε όλες τις κοινωνικο- οικονομικές τάξεις, είναι παιδιά καλών οικογενειών αλλά και παιδιά διαλυμένων οικογενειών, μπορεί να είναι μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι.
Τα στάδια του εθισμού στα ναρκωτικά
Πρώτο: Δοκιμάζει κάποιο ναρκωτικό, κατά κανόνα «μαλακό». Βιώνει αισθήματα ευφορίας και ανακούφισης. Διευκολύνεται στην κοινωνικοποίηση (δουλειά, φιλίες- φλερτ) και είναι σίγουρος ότι το ελέγχει, ότι είναι διαφορετικός από αυτούς τους άλλους, τους κολλημένους και ότι αυτός αποκλείεται να καταντήσει έτσι.
Δεύτερο: Αρχικά ο περίγυρος και σταδιακά και ο ίδιος διαπιστώνει ότι αρχίζει ν’ αλλάζει. Θέματα συνέπειας, υπευθυνότητας, αξιοπρέπειας, επικοινωνίας, ακόμη και εμφάνισης, σταδιακά προκύπτουν όλο και εντονότερα. Είναι ήδη εθισμένος.
Δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, βυθίζεται στα ψέματα, παραβλέπει πολλά, κουκουλώνει τα υπόλοιπα, κρύβεται και προσπαθεί να ξανανιώσει την αρχική ευφορία. Καθώς ανακυκλώνει συναισθήματα ενοχών, θυμού, απόγνωσης, αυξάνει τη δόση του ή προχωρά σε άλλα «σκληρότερα» ναρκωτικά. Η κατάθλιψη και οι παράνοιες εναλλάσσονται με εκρήξεις επιφανειακής χαράς ή διασκέδασης.
Τρίτο: Τα ναρκωτικά είναι η ζωή του. Ζει για αυτά και τίποτα άλλο απολύτως δεν έχει καμία σημασία. Ούτε καν κρύβεται. Τα οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η υγεία του είναι κατεστραμμένη και η εμφάνισή του διατυμπανίζει τη χρήση του, ακόμη και στον πιο ανυποψίαστο.
Τέταρτο: Συνήθως ακολουθεί μια περίοδος αποχών από την αγαπημένη του ουσία ή υποκαταστάσεών της από άλλες, θεωρητικά πιο ανώδυνες ή νόμιμες (αλκοόλ, συνταγογραφημένα χάπια), μόνο και μόνο για να ξαναγυρίσει με μεγαλύτερη μανία στο ναρκωτικό της προτίμησής του.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η παραδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο και τους στόχους μέσα από ατομική και ομαδική συμβουλευτική.
ΒΓΕΣ από το εγώ, έλα στο ΕΜΕΙΣ.
Στην «Όασις» ειδικοί σύμβουλοι απεξάρτησης, που στο παρελθόν υπήρξαν και οι ίδιοι χρήστες, καταλαβαίνουν, καθοδηγούν και υποστηρίζουν την προσπάθεια για ελευθερία από τα ναρκωτικά. Η συμμετοχή σε ομάδες ανθρώπων που κάνουν την ίδια προσπάθεια, το μοίρασμα και η αλληλοκατανόηση είναι απαραίτητα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από ουσίες, είναι η λύση. Έτσι γίνεται το «καμένο χαρτί» ένα σύγχρονο «θαύμα», ένας άνθρωπος με δημιουργικό παρόν και μέλλον.
«ΟΑΣΙΣ» – Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων
Διεύθυνση: Μοσκώφ 12 (περιοχή δικαστηρίων), Θεσσαλονίκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια. Υβριστικά, ανθελληνικά και σχόλια με greeklish, θα διαγράφονται.