Σε κλίμα μυσταγωγίας, εθνικής συγκίνησης και υπερηφάνιας αλλά και με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στο Μνήμα του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου στο Νεκροταφείο Αθηνών, η εκδήλωση για την 104η επέτειο από την Απελευθέρωση της Χιμάρας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τα μέλη του διοργανωτή Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" άνοιξαν στον χώρο της κεντρικής εισόδου του κοιμητηρίου την γιγαντοσημαία της Βορείου Ηπείρου, στέλνοντας σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το ιερό μας λάβαρο δεν θα υποσταλεί όσο συνεχίζεται ο αγώνας για τη δικαίωση της κατεχόμενης ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Στη συνέχεια, ο πατήρ Θωμάς Φάνης από τη Φοινίκη τέλεσε παρουσία πλήθους κόσμου επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Συνταγματάρχη Χωροφυλακής Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου στη μνήμη του Αρχηγού της Χιμάρας και των αγωνισαμένων για την απελευθέρωση της περιοχής.
Ο π. Θωμάς απηύθυνε έναν χαιρετισμό από καρδιάς, σημειώνοντας την ανάγκη να τιμούμε αυτές τις επετείους, ώστε να θυμόμαστε την ένδοξη ιστορία μας, να παραδειγματιζόμαστε και να αντλούμε κουράγιο από αυτήν.
Στον πανηγυρικό της ημέρας περιγράφηκε εν συντομία ο βίος και η εθνική δράση του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου, με αποκορύφωμα την Απελευθέρωση της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912 και την ηγεσία του αγώνα κατά των Αλβανών ατάκτων στην περιοχή έως την επάνοδο του Ελληνικού Στρατού τον Οκτώβριο του 1914:
"Ο Σπύρος Σπυρομήλιος έχει χαρακτηρισθεί δικαίως «το λιοντάρι της Χειμάρρας», καθώς αγωνίσθηκε με σθένος και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση εκατομμυρίων αλύτρωτων Ελλήνων επί σειρά ετών. Οι αγώνες του ας εμπνέουν όλους τους Έλληνες. Εμείς γνωρίζουμε ιστορία και με όλη την δύναμη της ψυχής μας απαντούμε στις πρόσφατες ανιστόρητες προκλήσεις της ηγεσίας της γείτονος χώρας :
«Ούτε η Χειμάρρα ούτε η βόρεια Ήπειρος υπήρξαν ποτέ αλβανικές». Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ ας δώσουμε την υπόσχεση να αγωνιστούμε μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας προκειμένου να ξαναδούμε την προσφιλή μας βόρειο Ήπειρο ελεύθερη….
Κλείνοντας, Σας καλώ να αναφωνήσουμε :
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων, ζήτω η βόρεια Ήπειρος".
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Εκ μέρους των διοργανωτών,
απηύθυνε χαιρετισμό, το μέλος του προεδρείου Ελευθέριος Πρίφτης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε ευχαριστίες σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου και των απελευθερωτών της Χιμάρας τον Νοέμβριο του 1912.
Ο κ. Πρίφτης τόνισε ότι όραμα των μελών του ΕΣΒΗ 1914 είναι ο όρκος των εκπροσώπων της Χιμάρας με επικεφαλής τον Σπ. Σπυρομήλιο στην Συντακτική Συνέλευση του Δελβίνου τον Ιούνιο του 1914 "Ένωσις ή Θάνατος!"
Υπενθύμισε ακόμα την επιθυμία του θρυλικού Συνταγματάρχη Χωροφυλακής να ταφεί στην Χιμάρα, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό όταν η περιοχή απελευθερωθεί και ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα, κατεύθυνση στην οποία κινείται και ο αγώνας του ΕΣΒΗ 1914.
Οι παρευρισκόμενοι πριν φύγουν από το σημείο που αναπαύεται ο Αρχηγός της Χιμάρας τήρησαν ενός λεπτού σιγή. (...)
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην είσοδο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών όπου οι παρευρισκόμενοι τέντωσαν και πάλι τη γιγαντοσημαία της Βορείου Ηπείρου και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
απόσπασμα της ανακοίνωσης από εδώ
Πορεία από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βουλιαρατών μετά τη Δοξολογία στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο για την κεντρική εκδήλωση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
Επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες Πεσόντες Στρατιώτες που 1940 που αναπαύονται στους Βουλιαράτες.
Η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαρατών (φώτο από προφίλ facebook Δήμος Δρόπολης).
Στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: "Ήρθαμε σήμερα εδώ, στον τόπο της θυσίας, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν τους ξεχάσαμε. Και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια να βρουν επιτέλους τόπο αναπαύσεως. Και, όπως ψάλλουμε στον εθνικό μας ύμνο, τα κόκκαλά τους απ’ όπου ξεπήδησε η ελευθερία είναι ιερά. Αυτά τα ιερά κόκκαλα αναζητούμε για να ταϕούν όπως αρμόζει στις παραδόσεις μας εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια. Και τους ζητούμε συγγνώμη, συγγνώμη εξ ονόματος κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, που 76 χρόνια μετά, οι περισσότεροι από τους 7.976 ήρωες, που οι σωροί τους έμειναν στην Αλβανία, είναι ακόμη άταϕοι. Προσδοκούμε ότι η διμερής συμϕωνία μας με την Αλβανία θα υλοποιηθεί σύντομα ώστε να επιτελέσουμε επιτέλους όλοι μας την ηθική αυτή υποχρέωση απέναντι στους ήρωες του έπους του ’40".
Ο εκπρόσωπος των συγγενών των ενταφιασμένων στρατιωτών στους Βουλιαράτες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41
Ο λογοτέχνης κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, ο πρωτεργάτης της ανάδειξης των στρατιωτικών νεκροταφείων και της ανεύρεσης των οστών των άταφων πεσόντων στο Βορειοηπειρωτικό Έπος.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Ένωσης Δροπολιτών Βορείου Ηπείρου "Ο Δρίνος". Μόνο που ο εκφωνητής - προξενικός υπάλληλος Βασίλης Κουτσός "έφαγε" κατά την εκφώνηση τον όρο "Βόρειος Ήπειρος".
Στο τέλος επίσης δεν επετράπη στον κ. Σιάτρα να τραγουδήσει ένα δημοτικό άσμα για τους Έλληνες πεσόντες του 1940 - ΄41 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες επετειακές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ στο Νεκροταφείο Βουλιαρατών.
Ο εκφωνητής - προξενικός υπάλληλος Βασίλης Κουτσός προσφώνησε λάθος επίθετο και λάθος ιδιότητα, αρνούμενος να τα διορθώσει.
Προσφώνησε επίσης τον φορέα με το αρκτικόλεξο, παρόλο που ανέφερε όλους τους άλλους φορείς με ολόκληρες τις ονομασίες τους.
Όπως και στην περίπτωση του κ. Σιάτρα δεν έπρεπε να ακουστεί ο όρος "Βόρειος Ήπειρος" για να μην παρεξηγηθούν οι αλβανοί "φίλοι" μας.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41 Γιώργος Σούρλας, βραβεύει την οικογένεια του Γιώργου Γκάζικα από τους Βουλιαράτες που πρόσφερε το σπίτι του στον Ελληνικό Στρατό για την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Το βραβείο παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών.
Ο κ. Σούρλας διεμήνυσε για άλλη μία χρονιά στην Αλβανία ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει άλυτο το ζήτημα των άταφων Ελλήνων πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο. Χάρη στον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής ακούστηκε ο "απαγορευμένος όρος".
Επετειακό πρόγραμμα των μαθητών του Ελληνικού μειονοτικού Σχολείου Βουλιαρατών με ποιήματα και τραγούδια για το Έπος του 1940 - ΄41.
Το παραπάνω ρεπορτάζ από το βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο "Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου".
Διαβάστε και την επίσημη ανακοίνωση - καταγγελία
του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914", την οποία προβάλαμε εδώ
του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914", την οποία προβάλαμε εδώ
Σχετική αναφορά έγινε και στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του συλλόγου στο ραδιόφωνο του ελεύθερου Κόσμου:
https://youtu.be/3VzDDGccTPQ
(η αναφορά στο 40ο λεπτό)
(η αναφορά στο 40ο λεπτό)
Ιερός Λόχος 2012
Έφεδροι και Φίλοι των Ειδδικώ Δυνάμεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια. Υβριστικά, ανθελληνικά και σχόλια με greeklish, θα διαγράφονται.