Η Θράκη φλέγεται σιωπηλά και η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα.
Όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίζει τον καλό μαθητή στις Βρυξέλλες, η Θράκη κινδυνεύει να χαθεί μέσα από τα χέρια μας.
Τα μάτια των περισσοτέρων είναι στραμμένα στις δημοσκοπήσεις, στο Survivor και στην ΕΡΤ. Κανείς, σχεδόν κανείς, δεν μιλά για τη Θράκη. Και όμως, εκεί συμβαίνουν πράγματα που, αν συνέβαιναν αλλού, θα προκαλούσαν πολιτικό σεισμό.
Οι τουρκικές ΜΚΟ αλωνίζουν: Το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (DEB), που ίδρυσε ο αμφιλεγόμενος Αχμέτ Σαδίκ, συνεχίζει να δρα με σαφή τουρκική ρητορική, ενώ συμμετέχει στις ευρωεκλογές με σημαία τον «τουρκισμό» στη Θράκη. Παράλληλα, σύλλογοι όπως η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (που έχει κριθεί παράνομη από τον Άρειο Πάγο), επανεμφανίζονται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με τη σιωπηρή ανοχή της Αθήνας.
Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής λειτουργεί κυριολεκτικά ως «παράλληλη κυβέρνηση», οργανώνοντας εκπαιδευτικά συνέδρια, «σεμινάρια ταυτότητας» και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις μόνο με βάση εθνοτικό κριτήριο.
Ένα ακόμα ανησυχητικό εργαλείο της τουρκικής διείσδυσης είναι η παρουσία της Ziraat Bank, κρατικής τουρκικής τράπεζας, με υποκατάστημα στην Κομοτηνή. Η Ziraat, πίσω από τον τραπεζικό της μανδύα, διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα ύπουλο ρόλο: χρηματοδοτεί επιλεκτικά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, παρέχοντας προνομιακά δάνεια, με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους. Δεν πρόκειται για απλή οικονομική δραστηριότητα – πρόκειται για γεωπολιτική. Με τα χρήματα της Άγκυρας, ενισχύεται μια κοινωνική τάξη που υποχρεούται, σιωπηρά ή και ρητά, να ευθυγραμμίζεται με τα κελεύσματα του τουρκικού Προξενείου. Η τράπεζα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και ελέγχου, επεκτείνοντας την επιρροή της Τουρκίας όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Θράκης.
Δεν ξεχνάμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική», επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης». Ωστόσο, οι νομικές ατάκες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την επιθετική στρατηγική της Άγκυρας.
Δεν ξεχνάμε ότι παλαιότερα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kiran, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, είχε θέσει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας», κατηγορώντας την Ελλάδα για περιορισμούς στην ελευθερία θρησκείας και γλώσσας. Ούτε συγγνώμη δεν ζητήθηκε. Ούτε μία απέλαση. Η σιωπή έγινε επίσημη πολιτική.
Την ίδια ώρα, μερίδα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας συμπεριφέρεται σαν να μην καταλαβαίνει: ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ φωτογραφίζεται με τους ανθρώπους του DEB, ενώ υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας «αγνοούν» τις επισκέψεις Ερντογανικών αξιωματούχων στα μειονοτικά σχολεία. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει τις δηλώσεις του Ερντογάν αλλά, επί διακυβέρνησής του, η Θράκη έμεινε ακάλυπτη, χωρίς σοβαρή εθνική στρατηγική.
Η κυβέρνηση, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, φαίνεται πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τα χειροκροτήματα των «εταίρων» και των ευρωπαϊκών οργανισμών, παρά για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας της Θράκης. Δεν θέλουν να «στεναχωρήσουν» την Τουρκία. Δεν θέλουν να κατηγορηθούν για «παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων». Μα ποια δικαιώματα; Όταν η Άγκυρα εργαλειοποιεί ανθρώπους και περιοχές, το να μιλάς για «δικαιώματα» χωρίς να μιλάς για την ασφάλεια του Έθνους, είναι τουλάχιστον αφέλεια. Ή προδοσία.
Η Θράκη δεν χρειάζεται θεωρίες.
Χρειάζεται παρουσία. Ελληνική, ουσιαστική, διαρκή. Χρειάζεται σχολεία ελληνικά, πολιτιστικά κέντρα με ελληνική παιδεία, στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων που νιώθουν απομονωμένες.
Χρειάζεται εθνική πολιτική που θα βάλει τέρμα στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και κλείσει την "σφηγκοφωλιά" του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα πάψει να κάνει τον «συμμορφωμένο Ευρωπαίο» και θα θυμηθεί ότι εκπροσωπεί ένα Έθνος – όχι μια απρόσωπη επαρχία των Βρυξελλών.
Διαφορετικά, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε να υπερασπιστούμε τίποτε. Γιατί θα το έχουμε ήδη παραδώσει.
Ανδρέας Γενιάς πρόεδρος του ΕΠΚ Ιερός Λόχος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα την Κυριακή 25 Μαΐου 2025.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια. Υβριστικά, ανθελληνικά και σχόλια με greeklish, θα διαγράφονται.