Ιερός Λόχος 2012

Ιερός Λόχος 2012
ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΑ ΘΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ. Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012 ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΕΥΘYΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ,ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ. ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔOΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ. Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ! ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝ ΧΡΙΣΤΩ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Καπνίζεις στην παραλία; Είτε ναι είτε όχι σε ενδιαφέρει!


 Αυτές τις ημέρες όλοι μας λίγο πολύ επισκεπτόμαστε τις πανέμορφες παραλίες της Πατρίδος μας για να δροσιστούμε. Ανάμεσα όμως στα βότσαλα και στην ψιλή άμμο παραμονεύει ένας τοξικός εχθρός του περιβάλλοντος.
Αναφερόμαστε στις χιλιάδες γόπες από αποτσίγαρα όπου καπνιστές-συνάνθρωποι μας, με ελαφρά την καρδία "φυτεύουν" στις παραλίες.
Δυστυχώς, πολλοί νομίζουν ότι τα αποτσίγαρα και οι γόπες είναι από χαρτί και από υλικά μη βλαβερά για το περιβάλλον. Κάποιοι άλλοι, απλά δεν ενδιαφέρονται.

Η φυσική ομορφιά και ο πλούτος του οικοσυστήματος της χώρας μας βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο από την πλαστική ρύπανση όσο και από τα τοξικά σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες και στις παραλίες. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελούν τα αποτσίγαρα και οι γόπες που ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον με δραματικούς ρυθμούς.
Τα γεγονότα και οι αριθμοί προβληματίζουν και σοκάρουν συγχρόνως.

Ο κύκλος ζωής ενός αποτσίγαρου αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος:

5 λεπτά χρειάζονται για να καπνίσει το αρχικό προϊόν ο καπνιστής.

10 χρόνια χρειάζονται για να διασπαστεί το αποτσίγαρο τελείως μέσα στο περιβάλλον.

Η απλή εξίσωση που προβληματίζει είναι ενδεικτική:

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο, οι καπνιστές αγοράζουν 1,1 δισεκατομμύρια πακέτα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα και γόπες καταλήγουν στο περιβάλλον. Στα δάση, στα πάρκα, στους δρόμους, στις παραλίες, στη θάλασσα.
Τα αποτσίγαρα και οι γόπες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, περισσότερο και από τα πλαστικά μπουκάλια, τα καλαμάκια και όλα τα πλαστικά μιας χρήσης που καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές.
Μα πως ένα μικρό αποτσίγαρο μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά;
Το  φίλτρο του κατασκευάζεται από ένα είδος πλαστικού υλικού, την οξική κυτταρίνη (cellulose acetate). Όταν το αποτσίγαρο πεταχτεί, μαζί με το πλαστικό μέρος του φίλτρου καταλήγουν στο περιβάλλον και χημικές ουσίες όπως νικοτίνη, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες ουσίες που έχει απορροφήσει κατά το κάπνισμα. Μια και μόνο γόπα περιέχει πάνω από 4.000 τοξικές ουσίες και μπορεί να μολύνει έως 500 λίτρα νερού! Και ποιος ακριβώς είναι ο αντίκτυπος όλων αυτών των στοιχείων και ποιες είναι οι συνέπειες;

  • Οι γόπες είναι μια σοβαρή μορφή μόλυνσης των θαλασσών καθώς οι μικροΐνες πλαστικού που περιέχουν δεν είναι βιοδιασπώμενες.
  • Η νικοτίνη που έχει απορροφήσει το φίλτρο, διαλύεται πολύ εύκολα στο νερό και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει η τοξικότητα που έχει η γόπα την κατατάσσει ως άκρως τοξικό απόβλητο, κατηγορία HP6 (οξεία τοξικότητα).
  • Οι τοξικές ουσίες που διαρρέουν στη θάλασσα βλάπτουν τα θαλάσσια φυτά γιατί αναστέλλουν με την τοξικότητά τους την ανάπτυξή τους. Είναι ενδεικτικό ότι η ανάπτυξη μικρών φυκιών παραλύει τελείως, μόλις μετά από 72 ώρες που ήρθαν σε επαφή με το 0,77% του τοξικού εκχυλίσματος μιας γόπας.
  • Οι γόπες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για πολλά θαλάσσια είδη. Ψάρια και θαλασσοπούλια μπορούν τις καταναλώσουν ως τροφή. Τα θαλάσσια πλάσματα πεθαίνουν πολλές φορές από ασιτία, γιατί δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφή καθώς το στομάχι τους είναι γεμάτο από γόπες.Σε αρκετές περιπτώσεις δε, τα ψάρια που έχουν φάει γόπες καταλήγουν στο δικό μας πιάτο γεμάτα ιώδιο και… νικοτίνη.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγραφεί και δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που κατάπιαν αποτσίγαρα που βρήκαν παίζοντας σε κάποια παραλία.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά.
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασύμμετρη απειλή και τον κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής που προκαλούν τα αποτσίγαρα και οι γόπες?
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι φυσικά και ναι!

Οι προσπάθειες μας πρέπει να κινηθούν σε δύο τομείς:
Α) στην ενημέρωση των καπνιστών
Β) στις δράσεις καθαρισμού 

Ευαισθητοποιημένο μέλος του συλλόγου και μέλος του τομέα Green Nationalist μας έστειλε την κάτωθι φωτογραφία.Χωρίς πολλά λόγια η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Δεν έχουμε από το να παραδειγματιστούμε!

Καλό Καλοκαίρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια. Υβριστικά, ανθελληνικά και σχόλια με greeklish, θα διαγράφονται.