Ιερός Λόχος 2012

Ιερός Λόχος 2012
ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΑ ΘΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ. Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012 ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΕΥΘYΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ,ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ. ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔOΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ. Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ! ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝ ΧΡΙΣΤΩ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Σαν Σήμερα, 7 Ιουνίου 1907 απαγχονίζονται οι Μακεδονομάχοι Καπετάν Άγρας και Αντώνης Μίγγας από τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες (Φωτογραφίες, βίντεο)

ΔΙΔΑΞΕ στα παιδιά σου 
ότι ΔΕΝ τους έμαθαν σήμερα,  
στο ελληνόφωνο σχολείο τους.


Ο Σαράντης Αγαπηνός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας ήταν ο πρωταγωνιστής του βιβλίου "Τά Μυστικά τοῦ Βάλτου" της Πηνελόπης Δέλτα.
Γεννήθηκε το 1880 στο Ναύπλιο, ωστόσο εγγράφηκε από τον πατέρα του στα μητρώα αρρένων των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας από όπου καταγόταν.


Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1901 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Τον Σεπτέμβριο του 1906 έφθασε στην Λίμνη- Βάλτο των Γιαννιτσών με το ανταρτικό σώμα του, αποτελούμενο από 20 άνδρες.
Πρωτοστατεί στις συμπλοκές με τους κομιτατζήδες στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία μας.Σε μια από τις συμπλοκές, τραυματίζεται στον ώμο και στο χέρι και καταφεύγει στο Ελληνικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης για να τον περιθάλψουν
Η είσοδος στο Προξενείο γινόταν μέσα από μια μυστική κρύπτη από το Ιερό της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την μυστική κρύπτη από παλαιότερη επίσκεψή μας, εδώ και εδώ). Λίγες ημέρες μετά επιστρέφει και πάλι στην Λίμνη των Γιαννιτσών και συνεχίζει τον αγώνα. Το υγρό περιβάλλον της λίμνης και τα κουνούπια του προκαλούν πυρετούς και ελονοσία.Τέλη Φεβρουαρίου του 1907, ο Καπετάν Άγρας, με εντολή του Προξενείου, αναχώρησε από την Λίμνη και μετακινήθηκε στην Νάουσα αναλαμβάνοντας την αρχηγία της περιοχής
Στις 5 Ιουνίου 1907 ο Βούλγαρος Βοεβόδας Ιβάν Ζλάταν, διωγμένος από αρχηγός των Βουλγαροκομητατζήδων,  εκμεταλλεύτηκε το ήθος και την τιμιότητα του Άγρα και τον κάλεσε να συμφιλιωθούνε.
Ο Σαράντης  έκανε  ένα και μοναδικό μοιραίο λάθος: Πίστεψε ότι μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη με τους Βουλγάρους. 
Μάταια φίλοι και συνεργάτες προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι Βούλγαρος φονιάς και φίλος δεν γίνεται. Συμφώνησε και πήγε να τους συναντή­σει έξω από τη Νάουσα στην δασωμένη θέση «Γκαβρά Καμίν» στις 3 Ιουνίου του 1907.Όταν οι Βούλγαροι βεβαιώθηκαν ότι ήταν πράγματι ανυπεράσπιστος, χύμηξαν επάνω του. Τον άρπαξαν και τον έδεσαν μαζί με το πιστό του πρωτοπαλίκαρο, τον Αντώνη Μίγγα. 
Σέρνοντάς τους ξυπόλητους από χωριό σε χωριό, όπου ήταν δικοί τους, τους υπέβαλλαν σε εξευτελισμούς και μαρτύρια. 
4 μέρες μετά, τους κρεμάνε σε μια καρυδιά ανάμεσα σε δυο χωριά, στο χωριό Τέτοβο που σήμερα φέρει το όνομα Καρυδιά, και στο χωριό Βλάντοβο όπου και κηδεύτηκαν τα σώματά τους, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χωριό που τώρα φέρει το δοξασμένο όνομα Άγρας.

Δείτε σχετικό βίντεο-αφιέρωμα εδώ.

Τέσσερα χρόνια μετά την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»,
ο αγώνας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!Σάββατο 18/6/2022 Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη στις 19.00.

ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ !!!

Αφιέρωμα - Επιμέλεια: Ιερός Λόχος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια. Υβριστικά, ανθελληνικά και σχόλια με greeklish, θα διαγράφονται.